RÉGI – Tenyésztőszervezet bemutatkozása

A Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesülete (röviden MMOE) 1982-ben Méhanyanevelő Szakcsoportként (Gödöllő és Vidéke Áfész keretében) kezdte tenyésztői munkáját. Tenyésztőszervezetként 1993 évi cégbejegyzése és 30/1994. (VI.28) FM rendelet szerint kezdett működni, majd FM rendelet alapján 2001-ben kapta meg a honos krajnai fajtával (Apis mellifera carnica /Pollmann, 1879/) az elismerést.

mmoe-kaptarak-1[1]Az MMOE önálló jogi személy és nonprofit szervezet, feladata a méhtenyésztők érdekképviselete, kapcsolattartása a hatóságokkal, továbbá az Egyesület működéséhez, illetve a tenyésztői munka színvonalas megvalósításához a pályázati lehetőségek kihasználása, programok előkészítése és megvalósítása.

Az MMOE célja a 2012. augusztus 21-én kelt NÉBIH határozat alapján a továbbiakban Pannon méh önálló fajta, tenyésztési értékének megőrzése, nemesítése, genetikai képességeinek javítása, a nevezett fajta tenyésztésének egységes elvek (rendelet, tenyésztési program, pályázati program, támogatási szabályzat) szerinti tenyésztési feladatainak koordinálása, valamint a tenyésztelepek irányítása, szervezése, kielégítve ezzel az ország minőségi méhanya igényét.

Az MMOE feladata, méhanya és speciális méhcsalád értékesítés egyénileg, az adózás szabályai szerint, származási igazolás kiadása rendeleti szabályozás szerint, valamint méhanya vásárlók részére szaktanácsadás.